Jubel for Helsesøster-løftet!

I dag vedtok Oslo Bystyre å doble antall helsesøstre i Oslo-skolen fra 2016, melder Osloby.no Prislappen: 77 millioner norske kronestykker. Er det verdt det?Et etterlengtet tiltak

I 2012 etterlyste Stopp Voldtekt i sine 12 krav, at Helsedirektoratets minstekrav til et skolehelsetjenestetilbud gjennomføres. Minstekravet er en helsesøster i full stilling per 550. ungdomsskoleelev og per 800. videregåendeelev. 

En helsesøster (eller -onkel) er viktig fordi ungdom som har det vanskelig trenger kvalifiserte, trygge voksne å prate med. Enkelt og greit. I mange år har helsesøstertjenesten vært et sulteforet tilbud på skoler over hele landet. Slik tjenesten er i dag, er helsesøstre ofte kun på skolen én eller to dager i uka. Dette innebærer at elever må vente lenge på samtale, og helsesøster har verken tid nok til å følge opp den enkelte elev eller å være i miljøet på skolen for å bli kjent med elevene generelt. Dette hever terskelen for å ta kontakt med helsesøster. 

Helsesøsteren på vår skole er der én dag i uken. Jeg vil ikke si at hun er særlig tilgjengelig, sa ungdomsskoleeleven Maren til NRK i 2011

Bydel Gamle Oslo har én helsesøster per 4990. elev og bydel St. Hanshaugen har én helsesøster per 3583. elev. Bydelene Søndre Nordstrand og Nordre Aker er de eneste bydelene i Oslo som følger veiledningen (DittOslo.no). Dette er et svik mot elevene i norsk skole. 

Men er det ikke andre på skolen elevene kan prate med?

Under et seminar i regi av Barne- og likestillingsdepartementet i fjor, hørte jeg et innlegg av to flotte ungdommer i Forandringsfabrikken. De sa mye glupt, blant annet sa de at; det er ikke alltid elevene har så lyst til å snakke med læreren, fordi læreren også er den som skal sette karakterer og er den eleven omgås med i det daglige. Da kan det være tryggere å snakke med en som er litt mer "utenforstående". Dette betyr ikke at lærerne er fritatt alt ansvar for elevenes psykososiale miljø og helse, men en helsesøster har spesiell kompetanse i å snakke om de vanskelige tingene, og dermed er de en viktig ressurs, først og fremst for elevene, men også for lærere og foreldre. 

Helsesøstertjenesten er viktig fordi med tidlig og god innsats kan vold, overgrep, omsorgssvikt, sykdom og andre problemer barn og ungdom lever med forebygges, avdekkes, følges opp og behandles. Dette er et viktig ledd i å sikre barn og unge gode oppvekstkår og en trygg framtid. Vold og overgrep "alene" koster samfunnet mellom 4.6 og 6 milliarder kroner ÅRLIG. Da blir 77 millioner lummerusk i forhold. 

La oss være enige om at barna våre er verdt dette - og enda mye mer. 

Derfor var det en glede å lese om Oslo Bystyres vedtak, med Tone Tellevik Dahl (Ap), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Aina Stenersen (FrP) i spissen. Merk dere den tverrpolitiske enigheten rundt denne saken, for den viser hvilken forskjell en samlet innsats kan utgjøre - selv om byrådet stritter imot. 

Og med dette håper og oppfordrer jeg resten av landets kommuner til å følge Helsedirektoratets minstekrav til antall helsesøstre i skolen. 

Til slutt: La oss alle kjenne litt på godfølelsen (og spesielt til dere politikere)

Dette er dagens (og kanskje den eneste noen gang) zen-øvelsen du får fra meg:

Før jeg avslutter vil jeg be dere bruke et ekstra pustetrekk og kjenne på godfølelsen.

Godfølelsen over framskritt og iverksettingen av et viktig tiltak. Over at vi i dag kan juble litt, og ikke bare klage over manglende oppfølging, slik vi ofte gjør. Snart kan Oslo huke av på enda ett av de 12 krav.

Kjennes det ikke godt? 

Akkurat denne følelsen kan både du og jeg leve enda lengre med dersom vi som enkeltmennesker OG som samfunn tar regninga, viser omsorg og engasjement. Det er fremdeles mye som gjenstår, både i arbeidet for å bekjempe vold og overgrep, og andre alvorlige samfunns- og folkehelseproblemer, men godfølelsen kommer ikke av at vi lukker øynene. Den kommer av vilje og handlekraft.

2 kommentarer

Anne-Helene

26.03.2015 kl.12:38

Supert!

Det viktigste vi som samfunn kan satse på for å skape et bedre og mer inkluderende samfunn er nettopp helsesøstertjenesten (sammen med jordmortjenesten)!

Dette var en god nyhet!

Har delt på Samfunnspraten, ta gjerne en titt på Facebook.

Lisa Arntzen

26.03.2015 kl.23:24

Takk for at du deler, Anne-Helene! :)

Skriv en ny kommentar

Lisa Arntzen

Lisa Arntzen

25, Oslo

Evig ung aktivist fra Oslo. Utdannet sosionom som jobber for å bekjempe vold og overgrep. Mener at alle kan være med og gjøre en forskjell, og at vi må spille hverandre gode. Derfor har jeg opprettet denne bloggen. Twitter: @LisaArntzen Instagram: lisaarntzen1 Mail: lisa.arntzen@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits